tiistai 12. helmikuuta 2013

Byatt A.S. Pieni musta kirja

Kirjailija on kiinnostanut siitä asti , kun hänen teoksiaan alettiin suomeksi kääntää. Vuonna 1936 syntynyt englantilainen kirjailija on palkittu ja arvostettu. Käännetyt kirjat ovat olleet vaan kovin paksuja ja siksi olen empinyt niihin tarttua. Riivausta tavailin, mutten oikein päässyt kyytiin. Kun siis nimikin lupaa pientä ja 203 sivua sen todistaa, oli tilaisuuteni tutustua Byattiin tullut.

Kirjan lupaus mustasta piti myös paikkansa. Pieni musta kirja sisältää viisi pitkähköä ja karmeaa tarinaa. Niissä on outoja ja pelottavia olentoja ja niissä tapahtuu murhia. Kirjan sivuilta voi haistaa löyhkän, joka lähtee hirviöstä kirjan sivuilla, vaikka kirjaston kirja on ihan siisti. Oudosti tempaa mukaansa myös tarina naisesta, joka alkaa vähitellen kivettyä. Koko ajan kuvataan eurooppalaista reaalimaailmaa, jossa vain tapahtuu kovin outoja asioita. Materiaalia kertoo elähtäneestä luovan kirjoittamisen opettajasta, joka löytää todellisen kyvyn kaikkien itseään ja traagisuuttaan täynnä olevien kynäilijöitten joukosta. Hän lähettää salaa kirjoittajan työn kirjoituskilpailuun, mutta kokee kauhean yllätyksen, kun menee ilmoittamaan voitosta.

Nämä kertomukset viehättivät minua. Ne oli kerrottu hyvin, jännite säilyi, mitään ei ollut liikaa. Kaikissa ei ollut perinteistä yllätystä, joissakin oli. Miksi ihmeessä pidin näin oudoista ja kummallisista tarinoista? En tiedä. Lukekaa ja kertokaa se minulle. *****

1 kommentti:

  1. Luin ja mietin, että ehkä Byatt on ihmismielen pohjamutia kaivellessaan halunnut panna meidät miettimään omaakin pimeää puoltamme. Tiedä häntä, mutta taitava kertoja oli asialla.

    VastaaPoista