tiistai 22. tammikuuta 2013

Barnes Julian: Kuin jokin päättyisi

Kirjan nimi on dramaattinen ja  tarina myös. Sen lisäksi kirja on jännittävä. Kysymys on ihmissuhteista, mutta silti kustantaja puhuu kirjan takakannessa trilleristä. Palkittukin kirja on: Man Booker -palkinnolla Englannissa, kirjailijan kotimaassa.

Mies, Tony, pohtii elämäänsä. Hän on eläkkeellä, tulee hyvin toimeen ja elää yksin. Hänellä on aikuinen tytär ja hän tapailee silloin tällöin entistä vaimoaan. Nämä kaikki ovat sivuasiota, kulissia hänen todelliselle elämälleen. Keskeistä hänen elämässään on ollut nuoruus, johon kuuluvat poikaporukan yhteiset tekemiset lukioaikana 1960-luvulla Kentissä. Kolmen hengen porukkaan on lukioaikana liittynyt Adrian, heitä kaikkia älykkäämpi ja itsenäisempi poika, jonka taustoista kukaan ei tiedä. Opiskeluaikana Tony on aloittanut seurustelusuhteen Veronican kanssa, käynyt jopa esittäytymässä tämän vanhempien luona. Suhde on laantunut hiljalleen ja Tony on kuvannut Veronican vaimolleen outona tapauksena. Tässä on lähtökohta juonelle ja pohdinnoille, jotka panevat ikääntyneen lukijankin miettimään omaa suhdettaan menneisyyteen. Keskeisenä teemana kirjassa on vastuu ja syyllisyys, mutta näihin ei jäädä piehtaroimaan.

Enempää en kirjasta tai juonesta paljasta. Mielestäni kirja on lukemisen arvoinen, hyvin kirjoitettu ja taiten rakennettu. Ei käänteentekevä lukukokemus, mutta ei sitä kannata ohittaakaan.****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti