tiistai 17. heinäkuuta 2012

Eino Säisä : Afrikan tähti


Kirja tarttui käsiin kirjaston poistoehdotuksista ja oli jo aloittamassa vaelluksen myyntipöydälle. Onhan Kukkivan roudan maat -sarja 1988 kuolleen Eino Säisän pääteos ja tämän  kirjan nimikin viittasi Afrikkaan. Miksi suomalaiseen järvimaisemaan mielikuvissani sopiva mies kirjoittaa Afrikasta?

Tutustuin tarkemmin, pyörsin päätökseni. Afrikan tähti on peli, joka aikuisen pojan mielessä herättää lämpimät muistot lapsuudesta ja isän kanssa vietetyistä hetkistä. Kirjassa on jotain vanhahtavaa: everstin leski elelee maaseudulla piian ja rengin huolehdittavana. Tuhlaajapoika Reino Pyhämaa palaa kotiinsa sairaana ja käy läpi asioita, jotka saivat elämän vinksahtamaan niin, ettei kotiin ole aiemmin tuntunut olevan asiaa, ei edes isän hautajaisiin. Nuoruuden rakastettu Silja hoitaa edelleen everstinnan taloutta ja hänen elämänsä tuntuu jääneen elämättä.

Nykynäkökulmasta lahjakkaan Reino-pojan synnit tuntuvat kovin mitättömiltä. Tuittupäinen ja tekopyhyyteen suostumaton nuorukainen lähtee ovet paukkuen ja palaa vasta kun on sovituksen ja anteeksipyynnön paikka. Mielestäni tapahtumat ovat hieman epäuskottavia, mutta taitava kertoja osaa kyllä hommansa eikä lukeminen vastustele. Kirja on Ähtärin kirjaston varastossa, jos joku muukin siihen haluaisi paneutua.**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti