tiistai 14. huhtikuuta 2009

MENNYT PARISUHDE JA MITÄ SITTEN SEURASI

Anu Silfverberg: Kung Po, 2008 Avain
Kun valitsin kirjan uutuushyllystä, ajattelin sen jotenkin liittyvän Kiinaan, aina kiinnostavaan maahan. Kyllähän se liittyikin, nimittäin kiinalaiseen ruokaan. Muita ennakko-odotuksia ei ollutkaan, joten yllätyin iloisesti tämän esikoisteoksen sujuvuudesta. Ehkäpä toimittajana toimiminen on auttanut sanojen kanssa pelaamisessa.
Kirja on eroromaani. Reetta on jättänyt Reiman. Miten molemmat kokevat eron, miten suhde sai alkunsa ja mitä eron jälkeen oikein tapahtuukaan Reimalle. Aika huikeita asioita mahtuu mukaan. Hyvää nuorten aikuisten elämän kuvausta. Vaikka Reima käy läpi sangen ikäviäkin asioita, kirja ei ole masentava. Ei ihme, että teos on saanut jotain palkintojakin.


KIINALAISTA SIELUNMAISEMAA

Gao Xing Jian: Vaarin onkivapa, 2009, Otava
No tämä kirja kertoo taatusti Kiinasta. Novelleja kulttuurivallankumouksen ajasta sekä lähimenneisyydestä sen jälkeen. Novellit ovat tavallaan kuin Fazerin parhaat karkkipussi (onpas kliseistä) osa on juuri kohdallaan ja osa ei niin herkkuja. Kai mielettömästä ajasta kirjoittaminen toimii puhdistavana terapiana ja aika täytyy dokumentoida myös näin fiktiivisesti. Surullisia tarinoita suurin osa, mutta hienosti kuvattu arjen ongelmia ja askareita.
Vieras kulttuuri on kai aina outo, mutta näidenkin tarinoiden kautta pääsee ehkä kurkistamaan kiinalaiseen maailmaan ja voi ymmärtää taas hieman enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti