tiistai 2. kesäkuuta 2015

John Williams : Stoner


Tekijä: John Williams
Kirjan nimi: Stoner
Bazar 2015
suom. Ilkka Rekiaro
306 sivua
Olihan huikean hyvä kirja, mutta niin pohjattoman alakuloinen ja surumielinen, että tätä ei voi suositella helposti masentuville. Jos sen aloittaa, on kuitenkin pakko rämpiä loppuun. Kesken ei voi jättää, vaikka onnea ei tuo loppukaan.

Paljastinko liikaa? En kai. Tässä kirjassa on juoni ja se on William Stonerin elämäntarina. Tätä ei kuitenkaan lue juonen, vaan taitavan ihmikuvauksen ja sujuvan kerronnan vuoksi. Kun tekijäkin on yliopiston opettaja, kuten köyhistä oloista lähtenyt Stoner, tekee mieli yhdistää nämä kaksi henkilöä. John Williams kuitenkin tiukasti kiistää moisen saatejaksossa kirjan alussa. Aikakausikin on kirjassa
toinen: 1900-luvun alusta toiseen maailmansotaan.

Stoner rakastaa intohimoisesti englanninkielistä kirjallisuutta ja opetustyötään sen parissa. Hänen avioliittonsa epäonnistuu, mutta jatkuu kuitenkin. Suhde ainoaan tyttäreen olisi lämmin, mutta vaimo, suojeltu ja oikukas Edith, onnistuu pilaamaan sen. Stoner joutuu sivuraiteelle myös yliopiston hierarkiassa, mutta onnistuu siitä huolimatta säilyttämään rakkautensa opettamiseen ja hyvät suhteet oppilaisiin. Hän saa kokea myös aidon rakkauden, jota ilman hän avioliitossaan jää.

Siinä melkein kaikki, mistä John Williams on Stonerin rakentanut. Kirja on ilmestynyt Yhdysvalloissa jo 1965, mutta jäänyt tuolloin vähälle huomiolle. Kustantajan mukaan 2006 on alkanut Stonerin uusi tuleminen ja tuolloin sitä on käännetty useille kielille. Tekijä on palkittu anglosaksisessa kirjamaailmassa ja kirjoittanut muutaman muunkin romaanin ja kaksi runokokoelmaa. Saate nostaa kirjan teemaksi rakkauden, sen erilaiset muodot. Itse luin tätä naiivisti "hyvän ihmisen" tarinana. Kannessa lainataan lausetta The New Yorkerista:" Suurin amerikkalainen romaani, josta et ole koskaan kuullut."

Ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti