tiistai 16. kesäkuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

Tekijä: Anna-Leena Härkönen
Nimi: Kaikki oikein
Otava 2014
317 sivua

Kaikki oikein
Mitähän sitä oikeasti tekisi tai tuntisi, jos jostakin tupsahtaisi seitsemän miljoonaa. Tekisikö se onnellisemmaksi, nyt on millä rällätä vai alkaisivatko tutut kadehtia ja kaikota...riitaa, surua ja liikaa viinaa. Vai mitä?

Eevi veikkasi kaikki oikein lotossa, ensin aviopuolisolle puolet. Sitten kaikkea tuota edellä mainittua ja paljon muutakin.

Rahasta puhutaan ja se askarruttaa aina. Kirjaa lukiessa kummasti yritin samaistua Eeviin, miksi nyt noin tai miksi et näin. Tekisinkö minä kuitenkin myös samoin?

Tämä oli ensimmäinen lukemani Härkösen kirja. Aihe tuntui etukäteen tylsältä, mutta viehätyin tarinasta ja Härkösen arkisten asioiden, lapsien, parisuhteen, rahan...kuvaamisesta:

"Eevi oli ollut nuorena töissä päiväkodissa. Julma paikka. Raivo, jolla lapset raivasivat itselleen tilaa maailmassa, oli pelottavaa."

"Telle hymyili hänelle. Tämänkin takia vanhojen ihmisten kanssa oli mielekkäänpää työskennellä kuin lasten. Ne eivät ottaneet apua itsestäänselvyytenä."

"Niin juuri. Eristäkää lapsi kun se raivoaa. Kyllä se siitä tokenee kun on itkenyt ensin tajun kankaalle."

"Eikös se tajunnut, että baarien kanssa ei yksikään nainen voinut kilpailla? Se taistelu oli hävitty jo ennen kun se oli alkanut. Eevi oli hyväksynyt tämän kaiken ja alkanut ajatella odottamista lahjana. Oli parempi ikävöidä toista silloin kun se oli oikeasti poissa kuin silloin kun se oli toisessa huoneessa."

"Raha kuluu jos sitä kuluttaa. Ja halpaa ei oo kun haudassa, isä sanoi."

"Täällä on liikaa kaikkea. - Liikaa? - Niin. Miten mä tän selittäisin? Sitä iloa, jonka sai lapsena vappupallosta, ei saa takas enää koskaan. Ja sen saman pallon perässä sitä silti yrittää ravata."

2 kommenttia:

  1. Non ni, nyt vasta hokasin. Olipas mukavaa lukea Hannelen ajatuksia tästä kirjasta. Aika samoja ajatuksia.

    VastaaPoista
  2. Härkönen saa kuluneestakin asiasta sujuvan romaanin. Kyllä siitä muutamaan arvioon riittää pureskeltavaa

    VastaaPoista