sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja James

Tekijä: Emma Hooper
Nimi: Etta ja Otto ja Russell ja James
Suom: Sari Karhulahti
335 sivua
Gummerus 2015

Etta on 82-vuotias nainen, joka haluaa ennen kuolemaansa nähdä meren. Niinpä hän jättää viestin aviomiehelleen Otolle ja lähtee kävelemään meren rantaan mantereen poikki itään. Lisäksi hän jättää muutaman suosikkireseptinsä esille. Omaan laukkuunsa hän pakkaa eväitä, suklaata ja lapun, jossa on hänen nimensä ja ikänsä ja lähiomaisten tiedot. Lisäksi hän ottaa mukaan Oton kiväärin. Naapurissa asuva Russell näkee Etan lähdön, sillä hän on pihallaan odottamassa kauriita. Etan mukaan liittyy pian James, joka on kojootti ja osaa puhua Etan kanssa.

Siinä oli kirjan aihe lyhyesti eikä sittenkään ollut. Paljon muutakin paljastuu, kun matka etenee. Kirja kertoo myös siitä, kuinka Russell tulee Oton perheeseen asumaan ja kuinka Etta tulee opettajaksi kouluun, jota Otto ja Russell käyvät, kuinka Otto lähtee sotaan ja Etta ja Russell käyvät tansseissa. Välillä kirjailija kuvaa Etan matkan etenemistä, muistin pettämistä (sitä varten se lappu on laukussa)
 ja Oton ja Russellin ikävää. Lauseet ovat lyhyitä, dialogi vie tapahtumia eteenpäin. Kirjailija on myös musiikintekijä ja hän on kertonut rytmin tärkeydestä omassa kirjoittamisessaan. Helsingin Littfestillä hän kertoi olevansa kirjoittajana seikkailija: ilman ennakkosuunnitelmaa hän antaa tekstin viedä.

 Tämä teksti vei minuakin ja olen iloinen lukukokemuksesta. Jos edellinen lukemani kirja (Stoner) veti alakuloon, nosti tämä taas pinnalle. Kirja oli vakavista asioista huolimatta täynnä iloa ja toivoa ja rakkautta ja niin monta hyvää asiaa teki lukijallekin hyvän olon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti