tiistai 10. joulukuuta 2013

DAN KIERAN: JOUTILAS MATKAILIJA : Hitaan matkustamisen taito (Basam Books, 2013)

Pitihän tähän kirjaan tarttua, koska aihe oli noin kutkuttava, eikä siitä liene paljon suomeksi kirjoitettu. Tiedä sitten mitä odotin, mutta kovin paljon en saanut tekstistä irti. Jokin kirjoittajan tavassa ilmaista itseään tuntui kummallisen monimutkaiselta. "Ulkomaiset rautatieasemat tarjoavat yhtä paljon vertauskuvia kuin pääteasemiakin". Siis?

 Suomentajaakin osoittaisin pikkuisen sormella. Eiköhän englannin kielen ilmaus 72 hours olisi syytä suomentaa 3 vuorokautta eikä 72 tuntia? Interraililla ei liftailla Euroopan halki, silloin kuljetaan junalla. Kumpaakin lajia harrastaneena kiinnitän ehkä liikaakin huomiota näin pieniin asioihin. Tomuinen? Sesessionistit?

 Kuvaus Rita-mummosta oli herkullinen. Kirjassa mainittiin Robert Louis Stevensonin (Aarresaari!) kirjoittama viehättävä matkakirja Aasin kanssa matkalla Sevennien vuoristossa. Jos hyvä esimerkki hitaasta matkustamisesta kiinnostaa, niin lainatkaapa tämä kirjanen kirjastosta, on luokassa 86.

 Tervetuloa, Sampo, meidän harmaahapsien haaleaan joukkoon! Ihanaa saada nuoren ihmisen tuore näkökulma nykymaailmaan!

4 kommenttia:

  1. Matkasin jo sen aasin kanssa. Ei hassumpaa matkaseuraa.

    VastaaPoista
  2. Tähän pakko kommentoida, kun oikein sormella osoitellaan. "Tomuinen" on ihan selvää suomea. Wikipedia kertoo Gustav Klimtistä seuraavaa: "Hän kuului myös kuuluisan wieniläisen Sesessionistit-taideryhmän perustajiin." Korrekti suomenkielinen vastine siis. Reilatessa ei ole mikään pakko matkustaa koko ajan junalla, kuten Kieran kirjassa selkeästi kertoo: hän liftaili ystävineen pitkiä matkoja.

    Jos sormea ruvetaan heristelemään, toivoisi myös heristelijältä tarkkuutta. Kannattaa lukea kirja ajatuksella, kyllä sieltä paljon ajattelun aihetta löytyy. Tuntuu, että arvostelija on tutustunut kirjaan vain kursorisesti sieltä täältä ja etsimällä etsinyt jotakin moitittavaa.

    VastaaPoista
  3. Jipii! Vihdoinkin mielipiteitä puolesta ja vastaan! Tästä minä tykkään, vaikka samalla pudotan oman suojaukseni. Saatan hyvinkin olla enemmän innokas kuin osaava, kuten yksi KSML:n pomoista kerran määritteli avustajan pahimmillaan. Pidä Maria puolesi! "Äl` yli päästä perhanaa…" Tämä on hyvä foorumi ja paremmaksi tulee! Tervetuloa Jussi menoon mukaan. Mitäpä viimeksi luit ja mitä pidit? Tuskin maltan odottaa.

    VastaaPoista
  4. Dan Kieranin kirja on upea. Se ei käsittele pelkästään matkustamista, vaan kuvailee, kuinka kiireinen länsimainen elämäntapamme on vieraannuttanut meidät itsestämme. Kieranin mukaan ylikuormitamme vasenta aivopuoliskoamme ja lyömme laimin oikeaa puoliskoa, ja hän kuvaa tilannetta valaisevin esimerkein. Nyt kun lainakirja on luettu, ajattelin ostaa kirjan sekä itselleni että lahjaksi ystävälle.

    VastaaPoista