maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kyllikki Villan ystäville

Kyllikki ja Saara Villa : Äidin lokikirja

Jos Antti Tuuri on vannoutunut junalla matkustaja, niin kääntäjä/kirjailija Kyllikki Villa oli vastaavast laivoilla matkustaja. Vieläpä rahtilaivoilla matkustaja.

Saara Villa on poiminut äitinsä Kyllikki Villan matkapäiväkirja-aarteistosta tekstejä niiltä matkoilta, jotka he tekivät yhdessä. Tytär on täydentänyt tekstejä omilla muisteluksillaan ja huomautuksillaan. Mukavaa luettavaa, ainakin heille, jotka ovat vihkiytyneet aiheeseen aiemmin.

Kuinka hieno ja lämmin suhde äidillä ja lapsella on ollutkaan: toisiaan kunnioittava, toisensa huomioon ottava, opittavaksi muillekin. Vähän toistavalta tuntuu huolehtiminen aikatauluista ja matkalipuista.  Mutta 60- ja 70-luvuilla elettiin niin erilaisessa maailmassa, yhteydenpito tapahtui kirjeitse ja sähkeitse ja kaikenlaisten toimistojen tiskeillä. Nykyään naputellaan päätteillä varauksia vaikka puiston penkiltä. Ja ollaan muka-muka kiireisiä, on päästävä nopeasti paikasta toiseen. Villojen kiireetön matkateko tuntuu ihanan erilaiselta. Jos vain olisi aikaa...Vieläkö rahtilaivat ottavat matkustajia?

1 kommentti:

  1. Kyllikki Villan tapa elää ja tehdä työtä on aina viehättänyt meikäläistä. Pitänee tutustua myös tyttären näkökulmaan.

    VastaaPoista