maanantai 26. marraskuuta 2012

Ala-Harja Riikka: Maihinnousu

Finlandia-ehdokkaat pyörivät ainakin lukijoiden takaraivossa, sillä tämäkin kirja oli ehdokkaana. Kirja sai julkisuutta jo aiemmin syksyllä. Silloin kiisteltiin siitä, mitä kirjailijalla on oikeus käyttää fiktion pohjana.

Maihinnousun maisema on Normandian rannikko Ranskassa. Päähenkilö Julie elää kriisien keskellä: aviomiehellä on toinen nainen ja 8-vuotias tytär sairastuu leukemiaan. Rankkojen syöpähoitojen aikana on keskityttävä lapsen hyvinvointiin, vaikka  avioliitto natisee ja rikkoutuu. Töitä Normandian maihinnoususta kertovana oppaana Julie jatkaa, minkä ehtii ja pystyy.Kun pahin on ohi, ei kaikki olekaan vielä ohi, vaan elämä jatkuu ja tuo uusia vaikeuksia, ehkä arkisempia, muttei helppoja kuitenkaan.
Lauseet ovat lyhyitä, kieli töksöttelee tuskaisena kuin päähenkilön ajatus ei jaksaisi pitemmälle.  Hyvä näin, mutta melko yllätyksettömäksi ja ohueksi jäi kirjan anti. Tuntui kuin olisin jo lukenut kirjan, kun olin niitä lehtijuttuja silmännyt aiemmin. Ihmetellä täytyy, jos Halonen tämän valitse voittajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti