sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Jari Järvelä: Särkyvää

Tekijä: Jari Järvelä
Nimi: Särkyvää
Tammi 2014
219 sivua
Särkyvää

Jari Järvelä (s. 1966) kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja työskenteli opettajana Porvoossa ja Kotkassa ennen kuin ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi vuonaa 1996.

Särkyvää kertoo Teemun, eronneen, pullean keki-ikäisen miehen matkasta Espanjaan. Ennen matkaa hän yritti polttaa kotinsa, vaimo ja lapset sisällä. Alkumatkalla hän ottaa kyytiin liftarin, Agnes on kiukkuinen nuori nainen ja sanoja ei säästellä puolin eikä toisin. Teemu ei ole ihan tavallisella reissulla, vaan matkalla tekemään itsemurhaa Pamplonan härkäjuoksussa. Särkyvää-blogiinsa Teemu kirjaa tuntojaan ja saa myös välillä kipakkaa palautetta.

Kirja ensimmäisellä sivulla nauranhan jo ensimmäisen kerran. Niin paljon kuin v-sana saakin käyräni yleensä nousemaan, tässä se kuvasi hyvin Teemun ajatuksia ex- vaimosta, heidän raastavaan suhteeseensa palataan läpi koko teoksen.

Tarina etenee vauhdilla paikasta ja kohtauksesta toiseen, junnaa sopivalla tavalla Teemun ja Agnesin kiukutellessa toisilleen. 

Pidän tästä rauhoittavasta Ö-ajatuksesta.

"Yö. Ö on täydellinen yön kirjain. Pimeyden rinki, ja kaksi tähteä päällä tuikkimassa.
Y kannattaa kaksin käsin sitä pimeyttä kuin mies, joka yrittää estää taivasta putoamasta niskaan. Teemu nousee teltasta ja miettii kuinka köyhä on niiden kansojen kieli, joilla ei ole käytössään kirjainta Ö."

2 kommenttia:

  1. Tämähän on nyt pakko lukea. Järvelästä olen pitänyt ennenkin ja tuo Ö-sitaatti vakuuttaa. Onneksi suomen kielessä on öökköset!

    VastaaPoista
  2. Tämähän on nyt pakko lukea. Järvelästä olen pitänyt ennenkin ja tuo Ö-sitaatti vakuuttaa. Onneksi suomen kielessä on öökköset!

    VastaaPoista