perjantai 12. lokakuuta 2012

Laura Gustafsson: Huorasatu


Laura Gustafssonin (1983) esikoisteos Huorasatu oli vuoden 2011 Finlandia-palkinto- ja Helsingin Sanomien esikoiskirjailijapalkintoehdokas.

Pakkohan tämänniminen kirja on lukea, eikä tarvinnut pettyä. Kiroilua ja rivouksia kirjoissa karttavana meinasin ensin säikähtää, mutta Gustafsson käyttää niitäkin sanoja hyvin. Muutenkin kerronta on tosi terävää, varsinkin yhteys nykypäivän ilmiöihin ja sanontoihin viehättävät.

Teos kertoo suomalaisista tytöistä Millasta ja Kallasta. Milla kyllästyy opintoihin, etsii töitä ja päätyy prostituoiduksi, Kalla vie ravintolasta kotiinsa miehen, joka raiskaa hänet. Mies myöhemmin pyydettyään anteeksi, raiskaa hänet uudelleen. Kalla tapaa Millan ja molemmat jatkavat seksihommissa

Jumalista Afroditella on raaka aviomies, rakastaja pettää. Tätä HELvetistä etsiessään Afrodite lentoasemalla päätyy vahingossa väärälle portille ja HELsinkiin. Ja pian ollaan jo Thaimaassa.
Naisia kohdellaan kamalasti mennen tullen, miehet ovat raakoja tai nyhveröitä. Menoa ja meininkiä riittää ja vaikka väkivaltaa, verta ja murhetta piisaa, silti teos naurattaa. Tämä on niitä kirjoja, jonka haluan lukea uudelleen.
Ja saduissa tietysti on onnellinen loppu.

2 kommenttia:

  1. Pahuksen hauska, mutta myös ajatuksia herättävä. Kansikuvan perusteella en olisi ikinä kirjaan tattunut, mutta kun sen sitten tein, olin aivan otettu.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista