sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Tuohtumus

Marcus Messner on nuorimies joka on tuohtunut monesta asiasta niin paljon, että Philip Roth on laittanut uuden kirjansa nimeksi Indignation, suomeksi Tuohtumus. Kansakunta käy sotaa, niin kuin se käy nytkin. Nuori Marcus pelkää sotakomennusta yli kaiken. Kirjan tarina on ajaton ja ikuinen siinäkin mielessä. Yhdysvalloissa nuoret miehet pelkäävät aina komennusta tuntemattomaan.
Sosiaalinen nousu juutalaiskortteleista yliopistoon takaisi Marcukselle tien tähtiin ja antaisi hänelle henkivakuutuksen; sotaan joutuvat vain kouluttamattomat yhteiskuntaluokat.
Marcus kokee opiskelun helpoksi, mutta sopeutuu huonosti yhteisön sääntöihin. Hän pääsee pakoon isäänsä, mutta nopeasti löytää hänen tilalleen lukuisia asioita ja henkilöitä, joita kohtaan on helppo kokea tuohtumusta. Ja Marcus kokee helposti ja paljon.
Rikas ja rikkinäinen Olivia imee Marcukselta elämänilon ja paljon muuta ihanilla huulillaan. Marcus huomaa äkkiä olevansa se, joka on ajettu äärimmäisten asioiden äärelle. Juutalaisuus, kosher – liha , korkeat arvosanat ja ahkeruus muuttuvat turhuudeksi ja sanahelinäksi kun elämä ryhtyy kuljettamaan nuorta miestä läpi huoneiden, läpi nuorten ihmisten elämän ja äkkiä Marcus huomaa elämän olevan kummallista epäloogista ja hallitsematonta. Elämää ei voikkaan hallita viisaudella.
Nuoren miehen kasvukertomus muuttuu nopeasti amerikkalaisen yhteiskunnan analyysiksi, sattumanvaraisuuden, ironian ja julmuuden temmellyskentäksi.
Juutalaisen Kosher- lihakauppiaan poika huomaa elämän harvoin olevan kovin oikeaoppista. Uskossaan ja uskomattomuudessaan nuori mies on lopulta voimaton kohtalonsa edessä.
Kun Roth kuvaa tuskallisen tarkasti kosher- vaatimusten mukaista eläimen teurastusta, hän hymyilee rivien välistä ja pahoitellen tuo eteemme sen julman totuuden, että elämä ei lopultakaan tuskin koskaan menee sääntöjen ja oikeaoppisuuden mukaisesti. Ihminen voi teurastaa itselleen ruokaa sääntöjä noudattaen, mutta elämä teurastaa monet ilman sääntöjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti