maanantai 16. marraskuuta 2009

Idiootin valinta

Tässä en todellakaan puhu Finlandia-ehdokkaista, vaikka olinkin lukenut niistä vain yhden. Otsikko on nimenä Marjo Heiskasen esikoiskirjalla, josta kovin pidin - niin kummalliselta kuin se aluksi tuntuikin.
Kirjassa 14-vuotias Nisse-poika kertoo blogissa elämästään ja äiti Maisa saa äänen ihan muuten vaan. Nisse on ilmeisen lahjakas kaveri, joka valittelee kyllä koulutöitä, mutta päättää sitten ottaa kympin melkein kokeesta kuin kokeesta - ja tekee sen. Maisan Nisse luokittelee hulluksi ja hetkittäin lukija saa myös Maisan omista osuuksista sekopäisen kuvan. Syytkin kyllä selviävät, mutta tässä niitä ei ole syytä paljastaa. Isä asuu uuden perheensä kanssa, mutta ei ole kokonaan poissa kuvioista
Erityisesti pidin Nissen blogimerkinnöistä. Ne avasivat minulle aivan uuden kielellisen maailman, joka on ilmeisen tuttu irkkaajille tai naamakirjan käyttäjille. Ilosta kipristelin, kun Nisse väittää mesetyksen olevan pikkutyttöjen puuhaa. Nissen blogimerkinnät ja aineenpätkät ovat raikasta ja reipasta luettavaa. Niiden kautta kirjaan tulee myös valoisuutta ja uskoa tulevaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti