keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Sinisalo, Johanna: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita

Johanna Sinisalon kirjoja luokitellaan tieteis- tai fantasiakirjoihin, joitakin on on luonnehdittu sanoilla maaginen realismi. Sinisalon kerronta voi alkaa todellisenoloisesta, tutusta tilanteesta, mutta hetken kuluttua mukaan tulee asioita, jotka vievät kerrontaa toisenlakisiin, usein kauhistuttaviin tapahtumiin ja maailmoihin.
Kädettömät kuninkaat sisältää vain yhden novellin, jota ei ole julkaistu aiemmin. Ne kannatti mielestäni ehdottomasti koota kirjaksi. Mukana on kilpailuissa menestyneitä tai antologioissa julkaistuja. Muutaman novellin maailma perustuu taruihin ja kansanperinteeseen, kuten Sinisalon Finlandia-palkinnon voittaneessa kirjassa ENNEN PÄIVÄNLASKUA EI VOI. Ne ovat aika kiehtovia, nekin.
Tango merellä -novellissa rempseälle risteilymatkalle lähtenyt nainen herää laivan hytissä. Hän huomaa olevansa viimeisillään raskaana. Vähitellen olosuhteet, tilanne ja laivalla olevat ihmiset paljastuvat hirvittäväväksi uhkaksi, jossa ei ole jälkeäkään siitä retki-iloittelusta, joka on siivittänyt lähtöä. On tapahtunut onnettomuus, ja näyttää siltä, että eloonjääneitä on hyvin vähän.
Suosikkinovellini tässä kirjassa oli TRANSIT, jossa poliisikuulustelussa selvitetään vammaisen tytön hukkumistapausta. Siitä syytetään huumeissa hörhöillyttä miestä. Tapahtumat liikkuvat Särkänniemen delfinaarion ympärillä. Mies kertoo, kuinka hän tapasi tytön, jolle delfiineillä oli erityinen merkitys. Erityishoitaja kertoo tytön sairaudesta ja käytöksestä erityisesti Särkänniemen retkellä. Eri näkökulmista kerrottu tarina on huikea.
Minä pidin näistä.
*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti