tiistai 22. maaliskuuta 2011

Anna Gavalda: Karkumatka

Ei koko elämää tarvitse pistää uusiksi, jos arki tökkii. Tai umpitylsät sukulaishäät kuten Garancella ja hänen sisaruksillaan. Pieni irtiotto riittää, ja niin sitä taas on valmis palaamaan rutiineihinsa. Mutta ei kuitenkaan ennen kuin on kuunnellut Leonard Cohenin Hallelujahin Jeff Buckleyn esittämänä.
Anna Gavalda on vuonna 1970 syntynyt ranskalainen kirjailija, jolla on kyky koukuttaa lukijansa hilpeästi ja haikeasti sekä saada pärskähtelemään (ei kirjan sivuille, kiitos) hulvattomille oivalluksille. Häneltä käy aloituskin kuin tuosta vaan huitaisten ja se on sitten menoa.
"En ollut vielä ehtinyt istuutua, takamukseni oli puoliksi ilmassa ja käsi auton ovella, kun käly kävi kimppuuni: - Hyvänen aika... Etkö sinä kuullut tööttäyksiä? Olemme odottaneet tässä jo kymmenen minuuttia!"
"Hei vaan, minä vastasin."
Kun dialogia käydään tuolla tasolla, on ihan pakko lukea eteenpäin. Miniä oli hotkaissut kerralla koko ihanuuden ja samoin kävi muorille. Vielä loppuun oli Gavalda sitaissut juuri pienellä fontilla solmitun rusetin, joka tuoksahti paitsi munakoisolle niin myös koiranpissalle! Toki Gavaldan mainiota tekstiä voi lukea hitaamminkin nautiskellen, jos vain malttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti