lauantai 5. joulukuuta 2009

Maaninkavaara

Miika Nousiaisen esikoinen Vadelmavenepakolainen käsitteli ruotsalaisuutta ja tämä toinen kirja Maaninkavaara kertoo urheiluhulluudesta. Kirjan kertojina ovat isä ja tytär, Martti ja Heidi. Martin maailmankäsityksen on muovannut kestävyysjuoksu. Hän haikailee V-linjaa: Väätäinen-Viren-Vasala-Vainio ja panee perheensäkin haikilemaan. Martti on valmentanut perheen Jarkko-poikaa juoksijaksi lupaavin tuloksin. Kilpailumatkalta palatessaan Jarkko katoaa laivasta. Isää lohduttaakseen Heidi rupeaa juoksemaan ja isän valmennettavaksi, varoituksista huolimatta. Oikeastaan hän haluaisi kuvataidelukioon ja tavallista koululaisen elämää. Isän intohimoinen juoksuvalmennus ei anna siihen mahdollisuutta.

Kustantajan mainos takakannessa puhuu hulvattomasta uutuudesta. Kyllä kirjan överiksi viety juoksuihannointi nauratti. Samalla kirjailija kuljetti vakavaa juonta siinä rinnalla, niin että itketti. Näin syntyi hyvä kirja.

Kirjallinen urheiluinnostus sai ilmaa siipien alle. Tänä syksynä on ilmestynyt myös Tuomas Kyrön 700 grammaa. Siihen pitänee tarttua seuraavaksi, kun ovat puhuneet siitä huikean Juhani Peltosen Elmon perinteen jatkajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti