keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Uutisia Ambomaalta

Aino Soini: Lääkärinä hiekan ja palmujen maassa, WSOY 1953
Tartuin kirjaan, koska halusin perehtyä sekä kirjoittajaan että lähetystyöhön työkuvioiden ohjaamana. Alku tökki vähän, kun 2000-luvulta on niin vaikea eläytyä 1950-luvun maailmaan, jossa käden väri tarkastetaan mustan ihmisen kättelyn jälkeen. Aino Soinin kerronta puri kuitenkin: hiekkamyrskyt, puhtausolosuhteet, oudot tavat ja taudit, taikausko, ennakkoluulot puolin ja toisin saivat kuvitusta sanojen ympärille. Käsitykseni lähetystyöstä oli perustunut lähinnä kirkossa kerättävään kolehtiin ja noihin muutamaan sanaan, jotka eivät mitenkään eläneet. Kirja antoi jämähtäneille ajatuskaavoille kyytiä ja oikein ihailin näitä vieraisiin kulttuureihin töihin lähteneitä uskallikkoja. Erityisesti Aino Soinin persoona tuli lähelle, vaikkei hän mitenkään sitä kirjassa korosta. Hän on asunut Ähtärissä aikoinaan. Moni täällä on sanonut käyneensä hänen vastaanotollaan. Kirjassaan hän ei osoittele yhtään enempää kuin aika edellyttää. Hän kertoo mm. kuinka pieni vastaanotolle tullut poika oli peloisaan valkoisten hoitajien keskellä, koska häntä oli varoiteltu tekemästä pahoja tai muuten valkoinen mies tulee ja vie. Tai kuinka joutui tekemään sairaskäynnin kirjaimellisesti raamit kaulassa kun ei mitenkään päin mahtunut majaan, jossa sairas oli.
Mitä opin? Toinen kulttuuri ei ole huonompi eikä parempi kuin se, jonka keskellä olen itse kasvanut. Silmät avoinna maailmalle.

3 kommenttia:

  1. "soinin tohtorille" menivät lapsuudessani naapuruston lapset, jos sattui olemaan vaikka kurkku kipeänä. aino antoi lääkettä lusikalla kielen päälle ja se maistui ihan ahomansikoilta!

    www.parinapojanjorinoita.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Kiva, että Aino Soinin entisiä potilaita löytyy. Jotain erityistä hänessä on täytynyt olla, kun moni muistaa sieltä avun saaneensa. Ja hyvänmakuista lääkettä

    VastaaPoista
  3. Aino Soinin äidin isä oli Salomon Sievänen, jonka serkku Aaron Rytkönen (pastori ja kirkkoherra) oli naimisissa Natalia Europaeuksen kanssa. Natalian pikkuveli oli kuuluisa lääkäri Matti Äyräpää, jolle nimettyä palkintoa jaetaan edelleen. Suoraa sukulaisuutta heillä ei ole, mutta olisiko Matti ollut Ainon esikuva? Ovat saattaneet tuntea toisensa. Olen tehnyt heistä sukututkimusta.

    Jouko Pettersson

    http://www.rytkoset.net/foorumi/index.php?PHPSESSID=1577e62fa3453a75b3a0e59ff80cf56f&topic=142.0

    VastaaPoista